Може ли да пишем само с мисъл? Фейсбук финансира експеримент с

...
Може ли да пишем само с мисъл? Фейсбук финансира експеримент с
Коментари Харесай

Може ли да пишем само с мисъл? Фейсбук се зае да създаде такова устройство

Може ли да пишем единствено с мисъл? Фейсбук финансира опит за основаването на устройство, чийто логаритъм да " трансформира " мозъчната ни активност в текст на екрана, пише Би Би Си. От Facebook се надяват да проправят пътя за портативно устройство, което да може да улавя към 100 думи в минута.

Изследователите работя с епилептици, на които към този момент са сложени устройства, които да наблюдават пристъпите им. Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско помолили пациентите да дават отговор на глас на лист от разбъркани елементарни въпроси, чиито отговори могат да бъдат разнообразни. В 75% от времето логаритмите " разбирали " заложения въпрос, а 61% - отговора.

" Повечето ни предходни опити са се фокусирали единствено върху декодирането на гладката тирада, само че в този момент потвърждаваме способността от декодиране както на въпросите, които някой чува, по този начин и да отговорите му ", споделя проф. Еди Чанг.

" Важно е да се има поради, че постигнахме това благодарение на доста стеснен речник от думи, само че в бъдещите изследвания се надяваме да увеличим гъвкавостта, както и точността на това, което можем да преведем от мозъчната активност ", изяснява откривателят Дейвид Моузес.

Изследователите се надяват да доближат скорост на декодиране в действително време от 100 думи в минута с речник от 1000 думи и честотата на грешките на думите под 17%, пишат от Facebook в своя блог.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР